С SX6000 на QMI се движите с най-малко триене!

Икономия на гориво/електроенергия над 5%

80% намалява разходите в подръжката


Икономия на електроенергия до 40%

QMI Bulgaria канал в QMI Bulgaria канал в Youtube
QMI Facebook QMI Facebook

Най-често задавани въпроси и някои твърдения

Откакто на пазара се появи първият PTFE-T - SX6000 продукт за третиране, се появиха и сериозни опоненти, които се опитваха да го представят в лоша светлина. В идеята си да правят това те не познаваха никакви морални или технически граници. Тези хора разпространяваха лъжи с помощта на корумпирани или "приятелски" журналисти, редактори и издатели с цел да унищожат имиджа на продукта. Те цитираха технически и физични "факти", които са абсолютно безсмислени и дори технически невъзможни. Нашите клиенти взимат под сериозно внимание стойността и ефекта от нашите продукти, за това всеки начин за да се повлияе на тяхната преценка посредством негативни твърдения, е позволен за да се вреди на продажбата. Защо се прави това? Ние смятаме, че увеличаване пробега на маслото и удължаване живота на частите е недопустимо за търговците, които ги предлагат. Тук е момента да споменем, че няма нито една дума за хлорните добавки, които наистина увреждат машините, но пък стимулират продажбата на резервни части. Федералната Комисия по Търгoвия (www.ftc.gov) в САЩ е осъдила голяма част от фирми които предлагат т.нар. добавки (addtives) за невeрни твърдения и нанесени щети на стойност милиони долари. Кой ще плати у нас?

1: Покритието не е възможно!

На това твърдение ние изтъкваме мнението на автопревозвач от Рейланд който е направил анализ на старото масло на третираните му камиони с PTFE-T. Данните показват, че въпреки третирането на силно износени двигатели, не само се намалява разходът на масло с 2л. на 100 км, но се намалява и износването с около 80% в сравнение с нетретираните двигатели. След третирането за една година същия автомобил дава икономия от 3 500л. дизелово гориво, като машината изминава пробег от 100 000 км. повече от очакваното. Друг голям оператор потвърди, че след третирането с SX6000 икономията от гориво е 6.5% за пробег от 120 хил. км, а консумацията на масло е с 1.2 л на 100 км по-малка.

2: PTFE частиците могат да задръстят масления филтър!

Стандартния маслен филтър задържа частици по-малки от 35 микрона, и при най-голямо преувеличаване няма PTFE частица по-голяма от 5 микрона. Частиците в SX6000 продуктите обикновенно са по-малки от 0.5 микрона и не могат да бъдат задържани дори от най-финните филтри, които задържат частици от0.8 до 1.0 микрона.

3: Съвременните двигатели така или иначе издържат 100/150/200 000 км!

Много двигатели издържат толкова, но в повечето случаи това са двигатели, които правят големи пътувания без спиране. Обаче в случаите, когато стартирането е често, животът на двигателя значително се скъсява. Причината е че 80% от износването в двигателя се дължи на студения старт. При третирането "жизнеността" на автомобила се запазва, като по този начин се запазва и прекупвателната стойност на автомобила. През 1977 г. средната възраст, след която автомобилите се смятат за скрап беше 8 г. - сега числото е над 12 г. и продължава да се покачва. А какво ще кажете ако запазите автомобила си за 500 000 км без основен ремонт и с досегашните разходи?

Маслените магистрали могат да се запушат!

Това е често твърдение, но никога не е било доказано. Точно обратното - PTFE-Т частиците могат да се отложат само там, където има достатъчно налягане и температура по-висока от 30 °С - т.е. само върху триещите се места. Фактът, че повече от 50 милиона автомобила са третирани до момента ясно доказва, че третирането няма да доведе до запушване на маслените магистрали.

5: Изгорелите газове могат да станат токсични!

Преди PTFE да се отложи върху метала, то е суспендирано в маслото. Дори за това кратко време са направени тестове, които доказват че не се формират флуорни елементи в изпускателните газове. В последствие след третиране PTFE-Т частиците спират да циркулират в маслото, поради което нямат отношение към местата, където се извършва горивният процес. Това бе доказано през 1986 г. от TUV. DuPont потвърждава, че има опасност от отделяне на опасни за околната среда изгорели газове, само при отделно изгаряне на PTFE-тефлон.

6: Буталните пръстени се насмоляват!

Тук нашите опоненти са показали картина на лепкава маса от PTFE-T. Това твърдение е пълна измислица. Твърдението на един южногермански автомеханик че: "Не ни е доказано, че това не може да се случи!", показва отчаяните опити да се постави технологията на PTFE-Т в негативна светлина. Абсурдно е да дадеш доказателство, че нещо не би могло да се случи. Това игнорира 50 000 000 двигатели, които са третирани и са оцелели. Опитът от пътя и състезателните писти е оставен настрани - това което не е желано, просто е невъзможно. Защо, питаме ние?

7: Покритието всъщност увеличава износването!

Според това твърдение се увеличава износването вследствие третирането с PTFE-T в областта на газоразпределителния механизъм. В действителност това е мястото, където се намалява износването с 88% при третиране с SX6000 продукт. Тези данни са доказани след тестове проведени от институт със Световна репутация - ASTM Sequence III E.

8: Използването на PTFE-T продукти води до елиминиране гаранцията на производителя!

С този аргумент автомобилните собственици биват устно предупреждавани. Според законните норми (в случаят те са еднакви за САЩ и Европа) само писмените твърдения относно такъв ефект могат да бъдат оспорвани и имат юридическа стойност. За това такива писмени обвинения липсват. В гаранцията на всички фирми производителки е записано: В случай на доказана повреда, вследствие използването на "специални добавки" нашата гаранция ще се намали съобразно това. В случая "доказани" е много важен момент, тъй като няма друга възможна законна позиция.

9: Вместо покритие с PTFE-Т се покрива по-скоро с високо корозивния железен флуорид!

Ако игнорираме смешната мисъл, че високо корозивните химикали биха могли да формират покритие, ние попитахме истински експерти по въпроса. Г-н Каванау ни отговори (той е специалист по PTFE още преди повечето фирми да разберат за съществуването на PTFE) :

"Ако вземете метални частици и ги смесите с подобни по големина PTFE частици, след което загреете субстанцията до 400 С, ще започне реакция. От цялото тегло на субстанцията ще се отдели 1% железен флуорид. Но такива високи температури не са характерни на местата където се използва PTFE-T. Дори и най-скъпото и висококачествено масло не може да издържи над 220° С ".

10: PTFE-Т покритието не е тествано от нас така, че евентуални повреди не могат да бъдат изключени!

Новост е за нас, че тест може да елеминира повреда, дори когато тестът е извършен от производителя. Компаниите тестват и маслата, но това не означава, че двигателят или скоростите няма да се повредят. За SX6000 продуктите има достатъчно надежно доказателство, че няма да причинят повреда. Тестът "Sequence III E" е официалният тест, признат от лубрикантните компании. След тестване на SX6000 от този независим институт, данните за продукта бяха абсолютно нормални като на масло, но с едно голямо изключение - в сравнение с използване само на масло, при третиране с SX6000 износването е с 88% по малко!

11: "Sequеnce III E" е американски тест, което го прави нестойностен за Европа.

Тестовете проведени от "Sequence III E " са признати от всички петролни компании по целия Свят. Аргументът, че тестът е проведен само в една лаборатория и тя е в САЩ е абсолютно неуместен. Също така се оспорва и маслото, което е използвано за теста с аргумента, че маслото е с американско качество, което го прави неприложимо за високите скорости в Европа и по-специално Германия. Можем да отговорим, че за произведените в Германия SX6000 продукти са използвани висококачествени масла, подходящи за аутобаните и с одобрението на всички основни производители на автомобили.

12: PTFE-T съдържа флуор (халоген). Халогените са в няколко химически съставки, които са вредни за околната среда. Ето защо ние не бихме одобрили продукт, който съдържа флуор да се използва в нашите двигатели.

Първо:

Oт много години автомобилната индустрия използва PTFE в двигателите, например за уплътненията на клапаните. Химическата стабилност на PTFE е до 380°С, което прави температурата важен фактор при избора на този материал. Всички автомобили от Формула 1 разчитат до известна степан на PTFE-T продукти.

Второ: Tова, което се игнорира е, че хлорът също е от групата на халогените, а до много скоро хлорът се използваше в автомобилните масла. Хлорът е много по-агресивен в сравнение с флуора. С използването на PTFE, разходът на масло, а и с това концентрацията на хлора се намалява много повече в сравнение с флуора, който би се отделил при изгарянето на цялото количество PTFE, което се е отложило при третиране.

Карането на автомобилът не е безвредно за околната среда, но трябва да се прави всичко възможно пораженията да са минимални. Един от най-лесните и успешни начини да се постигне това е като третирате автомобила си с PTFE-Т - SX6000. Становището на Castrol: "Намалената консумация на масло намалява вредните газове от изпускателната система."

13: Когато порите на метала се запълнят с PTFE-T по стените на цилиндъра, това води до намаляване на смазването на тези места!

Първоначално се твърдеше, че когато двигателя се загаси, маслото не може да се задържи дълго върху триещите се повърхнини. Това е истина, но при третиране с QMI е установено, че товара при стартиране в акумулатора намалява с над 25%, което може да означава само едно - по-малко триене и от там по-малко износване на триещите се повърхности. Докато 80 - 90% от износването на двигателя се дължи на честото му стартиране, намаляването на триенето в този момент ще бъде винаги важен фактор при намаляване на износването като цяло в двигателя.

14: Ако наистина PTFE-T носи само ползи щяхме да го слагаме направо в маслата.

Дори и лекият PTFE (напр.Teflon), е по-тежък от маслото и ще се утаи на дъното на контейнера. Без допълнителни скъпи химикали използвани при всички PTFE третирания, PTFE частиците ще залепнат една за друга в лепкава маса и няма да могат да се разделят отново. Много компании, които произвеждат PTFE и други подобни продукти препоръчват да се разклати хубаво опаковката преди употреба в продължение на поне 5 мин., като по този начин допълнително се разделят утаените PTFE частици преди да навлезат в двигателя. Ето защо ако петролните компании просто прибавяха PTFE към маслата си (което ще направи продуктите им още по-скъпи) щяхме да виждаме на практика блокираните двигатели.

15: Това не е покриване. Tози продукт е разредител, който кара маслото да минава по-лесно. Ето как се стига до икономия на гориво.

Това са били и винаги ще бъдат добавки към маслата, които работят по този начин. Опонентите на PTFE-T трябва да отговорят на следните два въпрса:

1. Как се намалява износването тогава? За продукт, който изтънява маслото би трябвало да се очаква увеличаване на износването!

2. Как ефекта се запазва толкова дълго? Разредителите на масла действат до поредната смяна, когато изтичат заедно със старото масло. Ефекта на третиране с SX6000 се запазва и след 4 - 5 смени на маслото!

16: Ако ползвате хубаво масло, то третирането с PTFE-T няма да Ви донесе по-голяма полза!

Покриването с PTFE-T носи икономическа полза, дори когато се ползват и най-висококачествените масла. Все още няма масло, което да остава върху триещите се повърхности след като двигателя е загасен, така че студения старт все още е проблем. Всички масла оставят диря между движещата се част и масления филм. Посредством третирането с SX6000, покритието намаля тази следа и води до икономия на гориво.

17: Старото масло, което е било в контакт с PTFE-T, изисква изхвърляне на специални места!

Това е мнение на производител на хлорни добавки за масла, които в повечето случаи трябва да се съхраняват като специални отпадаци, тъй като отработеното масло съдържа не само хидрохлорна киселина, но и както Мерцедес твърдят - диоксини. Тестове проведени от TUV както и от фирми, занимаващи се със съхранението на отработените масла потвърждават че отработеното масло, което е било в контакт с SX6000 не изисква специално съхранение.

18: Триенето в американските двигатели е различно от това в европейските, ето защо третирането с PTFE-T не e от полза за нашите двигатели.

Когато третирането с PTFE-T започва да се разраства през ранните години на 1980 г., в САЩ се направиха опити това разрастване да не обхване и Европа и по-специално Германия. В това си усилие голям автомобилен производител се изказа, че физичните закони са различни за САЩ и Европа. Може би и ябълките от дървото падат по-бързо в САЩ отколкото в Европа?!


С SX6000 на QMI се движите с най-малко триене!