С SX6000 на QMI се движите с най-малко триене!

Икономия на гориво/електроенергия над 5%

80% намалява разходите в подръжката


Икономия на електроенергия до 40%

QMI Bulgaria канал в QMI Bulgaria канал в Youtube
QMI Facebook QMI Facebook

Ултразвукова система за ранна диагностика -Шпионин 101

История:

Управителят за Европа, Richard Chambers ни разказа : "Преди 25 год немски учен патентова патента върху уреда. През 1995 г американската компания CTRL SYSTEMS Inc., която е водеща в поддържането на софтуерни системи, купува този патент и с двама учени от Чернобил доразработват днешният уред". Той си спомня, че CTRL SYSTEMS Inc. не можеше да навакса с производството на уреда и затова, той се появи на немският пазар през 2001г., а на българският от 2002г.

Принцип на действие:

Уредът за ранна диагностика "Шпиони 101" работи на базата на ултразвук. Той е тариран на 40 kHz и не изисква предварителна настройка.Установено е, че всички детайли или системи при дефекти сиганлизират в обхвата на 40 kHz различни сигнали. Тези сигнали се улавят от "Шпионин 101" и се превръщат в тонове, които показват настъпващата повреда в един много ранен стадий. Благодарение на системата за ранна диагностика могат да се вземат мерки, още преди да е настъпила аварията, своевременно могат да се планират ремонти преди да се стигне до смущения в производството. С "Шпионин 101" - могат да се открият утечки или повреди от разстояние 30м. ( например от разположена високо тръба за сгъстен въздух, от разположен на покрива вентилатор или от лагер в проходна пещ ). Всичко се чува безпроблемно, въпреки производственият шум в предприятието.

Приложения

сгъстен въздух

електричество

течност

празни пространства

газови системи

електроника

механика

хидравлика

Редовно контролиране на лагерите, за да може своевременно да се открие липсата на смазочно средство.

Лошото уплътнение на вентилите се открива още при първата капка .

Предвиждане на повредите и заплануване на ремонтите, за да не се пречи на производството.

Електрическите разряди са проблем ,както по отношение на разходите, така и по отношение на безопасността.

Сигналите от хидравличните помпи се улавя от ултразвуковия ШПИОНИН много преди да се е получила aвария.

Откриване на слабости в електрическите прекъсвачи преди да се получи спиране на машината или съоръжението.

Откриване на дефекти в електрически бобини преди да са спрели машините.

Точно установявене на съответния вентил, за което преди е било необходимо всичко да се разглобява.

Проверка на плътността и действието на парни, въздушни и газови системи.

Проверка на плътността на вакуумни системи, откриване на неуплътнените места с точност до милиметър

Клиенти ,които използват "Шпионин 101", убедени в икономичното му приложение:

* Boeing, United Airlines, NorthWest Airlines

* United Pacific Railroad, Irish Rail

* US Kriegsmarine

* Axel Springer Verlag, Munchener Merkur

* MAN Roland

* MAN . VW

* Hella, A . Kayser

* INA, Mahle

* Brau

* Corus Stahl

* British American Tobacco

* Peugeot

* Vinnolit, Pantaplast

* Hofmann - La Roche

* Alcan

* Deutsche Bergbau - Technik

* NASA

* Irish Post

* Apollinaris Thyssen - Krupp Stahl

* Procter & Gamble

* Nestle

* Hachez

* Bremer Schokoladenfabrik Hachez

* ihp mikroelektronics / Gillette

Диагностицирането на неоткрити повреди се ускорява до такава степен с помощта на нашият ултразвуков "Шпионин 101", че потребителите смятат, че по такъв начин те реализират икономия от време за търсене и диагностициране в размер на около 80 процента.

Шпионин в Космоса

Ултразвуковият "ШПИОНИН 101" се използва не само на земята, но и в космоса като инструмент за диагностициране и ранно предупреждение. По-универсален, значително по-чувствителен, много по - прост в манипулацията от всяка алтернатива - така гласеше оценката на НАСА, когато избра "ШПИОНИН 101" за бордови инструмент в международната космическа станция (ISS).

Национална аеронавтика и космическа администрация Космически център "Линдън Джонсон" относно : " УЛТРАЗВУКОВ ШПИОНИН 101", приложение в космическата совалка:

"Поздравяваме Ви ! Ултразвуковият "ШПИОНИН 101" влиза в списъка за товари на полета STS-104 (7А ). Стартът ще се състои през юли 2001. Космическата совалка ще пренесе "ШПИОНИН 101" до международната космическа станция, където той ще извършва ултразвукова диагностика през първата работна година. От известно време НАСА изследва възможностите за приложение на ултразвука. Бе направена оценка на намиращите се на пазаря продукти, а така също и на един уред, създаден от самата НАСА. Според мнението на комисията през време на нашата среща през февруари ултразвуковият "Шпионин 101" отговаря на нуждите на нашият проект по отношение на мощност (отношение шум-сигнал), големина, лесна манипулация (според членовете на екипажа) и отношението разходи - мощност."

NASA

POWER BEAM 300

Широко-обхватен детектор Power Beam 300 продължава серията CTRL Systems като заема водеща позиция и

С този нов уред се увеличава обсега на обхвата на ултразвуковият "Шпионин 101" до 100 м.Ъгълът на обхвата се ограничава до 1 градус и евентуални повреди се установяват с лазерния лъч.

Някои приложения: изолатори за задгранични кабели, трансформатори и разпределителни станции, парни и системи за кондензация, помпи, вентили и газови тръби, намиращи се в труднодостъпно положение. Често представляват опасност, а тяхното обезвреждане и обезопасяване отнема винаги много време. Затова се намират в много случаи в неподдържано състояние

Граници на работната температура Граници на работната температура -20С (-4F)до +54ОС (+130оF)
Контролери Спусък на лазер on/off – Включен/Изключен Гаранция 1 година Възможност за удължаване на гаранцията
Тесния лъч на приемане позволява диференциране различните източници на ултразвуков сигнал
Екструдираната алуминиева дръжка удължава живота на уреда при тежки условия
Без калибриране.
Без специална поддръжка.
Лесна настройка на чувствителността
Лазерът работи със стандартни алкални батерии тип ААА. Не е нужно презареждане
Гаранция – 1 година (на частите). Възможност за удължаване на гаранцията
Идеален за откриване на електрически дъги, спад в напрежението, компресиран въздух/газ течове, парни течове и парни повреди.

Sound Control

Широко-обхватен детектор Power Beam 300 продължава серията CTRL Systems като заема водеща позиция издигането до нови нива ултра звуковата технология – както NASA избра да използва CTRL UL 101 на Международна космическа станция. Характеристики на продукта Детектор тип пистолет с фиксирана честотна характеристика Открива ултразвук до 92м Лазерно насочване и мерник за прицелване Спецификации Размери Диаметър на антената: 330 мм Външен диаметър: 533мм х 432мм х 32мм Тегло 1,3 кг (без UL 101 приемник) Корпус Екструдиран алуминий Мощност Две стандартни алкални батерии тип ААА (за лазер) Разстояние на приемане До 94 м Входяща резонансна честота* 40 kHz +/- 1

Известен брой от нашите клиенти искат непременно да архивират и сравняват с “ШПИОНИН 101”. Сега това вече е възможно. CTRL оповести за значително увеличаване на възможностите.

Един HP-Pocket Computer се свързва директно /паралелно на слушалките/ към “ШПИОНИН 101”. При използване на сондата за шумове на твърди тела шумовете US се приемат, веднага се анализират, показват се графически на екрана и /заедно с въведената от механика идентичност на точката на измерването/ се запаметяват. Презаписването в компютъра позволява да се извърши архивиране и сравняване с други места на снимане, респективно с предишни снимки.

Още върху екрана на HP Pocket Computer може току що събраните графики наново да се извикат и да се сравни състоянието на цяла поредица от лагери. Наведнъж може да се заснемат от 100 х 20 секунди. При разширение на паметта това число може да се повиши /което може да се наложи много рядко/.

Това увеличаване на възможностите, наречено “Sound Control”, не се ограничава само върху лагери. Може например да се “подслушва” как инжекторите на даден дизелов двигател или дадена свещ функционират, преди да се посегне към ключа. Може да се сравни шумът от впръскването на чист инжектор с този на дефектен или зацапан. Отклонението от нормалната стойност механикът вижда ясно на екрана. При поддържането на 12-цилиндров дизелов двигател, тук може да се смести до 1 час.щ.

Да разгледаме способността “ШПИОНИН 101” да открива утечки в пневматичната спирачна система много преди последните така да са напреднали, че в резултат на това да се получи влошаване на спирачната мощност. Тук може да се разкрие съвсем нов пазар. Става въпрос за цехове за товарни автомобили, автобуси и т.н. с над 12 канала.

Значително по-високата чувствителност на “ШПИОНИН 101” означава, че с помощта на “Sound Control” да се гледа в бъдещето ще по-точно и по-надалеч. Недостатъчно смазочно средство например, а така също и влошаване на вискозитета на маслата, могат още по-прецизно да се открият, отколкото само с помощта на “ШПИОНИН 101”.

CTRL System'Sound е система, с която можете да предпазите, сравните, диагностицирате, справите и изпратите критичната информация до системата във вашата сграда /РС/.

Елементи на Sound CTRL

• подвижна система с интеграция на РС;

• залавяне на ултразвуков сигнал /20 секунди на запис/ и автоматично изобразяване на вълните на дисплей;

• жак за записване;

• автоматично маркиране на датата и часа на записаните файлове;

• потребителски полета за записване на критичната информация, като напр. условията на работа и тестови настройки;

• измерване и изчисляване на оборотите;

• индикация на потенциалните грешки;

• лесно меню за контрол /проблеми/.

Изисквания

• джобен РС система /включена/;

• Софтуер за Sound Control, джобен РС и дисплей (включени);

• UL 101 – джобен, свързващ кабел и разклонител (Y-образен) – включени;

• CTRL UL 101 приемник и слушалки;

• Компютър с “WINDOWS”.

Анализиране на звуците от записа

Софтуерът на Sound CTRL и по възможността да разпознава и маркира някои звукови характеристики, които са индикация за възможни проблеми. За да проверите за такива проблеми, в записваните сигнали стартирайте иконата за анализ или изберете от “Tool” менюто “Analyze Sounds”. Това ще накара софтуерът да открие шумовете (RMS) над нормалното ниво.

ЗАБЕЛЕЖКА: Наличието на тези видове шумове може да се окаже напълно нормално за много видове оборудване. Напр. механичен джобен часовник възпроизвежда такива на всяко цъкване.

На Земята:

Стотиците утечки, открити в пневматичните системи (още преди загубата на скъпата енергийна форма), тук няма да бъдат изброявани. Нужно е да се каже само, че тези утечки (известни или неизвестни) бяха открити в тревожно голям брой във всички посетени от нас фабрики и заводи!

Един ръководител ни каза, че компресорите (с обща мощност от няколко хиляди к.с.) работят в края на седмицата през половината от времето, когато нуждата от сгъстен въздух според изчисленията трябва да бъде под 10 % от общия капацитет. В един нов 250 -метров въздухопровод, разположен до горната плоча на помещението, бяха открити 22 утечки. При друг случай проблемът е бил толкова сериозен, че преди нашето посещение вследствие на утечките се е наложило да бъде закупен допълнителен компресор за повече от 150 000 € . Дори в средно голям завод до сега не сме намерили нито една система със сгъстен въздух, при която потенциалните икономии по нея не биха довели само за една година до икономии за закупуване на "ШПИОНИН 101".

Собствениците на една машина за леене на алуминий под налягане знаеха, че от 6 месеца вътрешната хидравлика има утечки. Те не можеха обаче да определят местата на утечките. Спирането на системата (с големината на една къща) и търсенето на утечките би струвало за един час престой 6000 ДМ. Проблемът беше намерен за 10 минути, благодарение на което можеше да бъде заплануван бърз и целенасочен ремонт.

В една шоколадена фабрика за няколко секунди беше установено, че един лагер в двигателя на една смесителна машина е износен. Спирането на процеса на смесването би предизвикало загуба от 3 тона шоколад (също така и значителна загуба от време). Следващият контрол с инфрачервен уред е трябвало да стане няколко месеца по-късно.

Уплътненията на лагерите на 440 -сантиметров каландер, през който се нагнетява гореща вода от 220°С, показвал на всеки оборот минимална утечка. Липсвали обаче всякакви видими белези за това (видимо изтичане на пара ) и поради общото ниво на шума не било възможно акустично да бъде установено дори и при по-големи утечки. Незабелязаното разширение на този дефект, което би могло да предизвика експлозия, можеше да предизвика не само спиране на производството, но и да доведе до опасни последици.

В една голяма печатница, в която само 3 месеца преди това била пусната в експлоатация нова ротационна машина, беше открито, че лагерите на един от електродвигателите се въртят по-шумно от другите. Според отговарящият по поддържането никой в срок от 2 години не би дошъл до идеята за проверка на лагерите.

В една печатница за вестници беше открито, че една от магнитните бобини, управляващи машината за опаковане на вестниците, функционира лошо. При престой вестниците не биха могли да бъдат доставени.

При проверка на електротаблото при пълно натоварване на една 5000 -тонна преса за кабини на товарни автомобили било открито, че дъното на един предпазител прави малки къси съединения. Понеже този дефект се явява само от време на време и е малък, той не би могъл да бъде открит например с помощта на инфрачервен уред.

Във високо разположената поточна линия ( в завод за производство на бутала ) за транспорт на 50 000 единици дневно от опаковъчното отделение до товарната рампа в една от секциите бе открит силно износен лагер. Точно на време!

При един производител на лагери беше установено, че 3 от 12 -те магнитни бобини, управляващи машината за полиране на лагерните сепаратори, не превключват точно. В същата машина лагерите на помпата за смазващото масло на режещия инструмент били силно износени. Контролът при поддържането на тези разположени далеч под машината агрегати не е установил това.

На техника по поддържането било наредено от заводското ръководство да смени шестте лагера на една смесителна машина. Същият с помощта на "ШПИОНИН 101" ( който за първи път вземал в ръцете си такъв уред ) доказал, че в действителност е дефектирал само един лагер и, че получаващите се от този лагер вибрации са се пренасяли върху останалите пет лагера. По този начин били спестени пет лагера по 900 ДМ всеки, 4 човекодни за поддържане и 2 дни спиране на производството.

Изтичащият газ първоначално бил възприет като сгъстен въздух. При проверката с "ШПИОНИН 101" се оказало, че се касае до утечка в главният тръбопровод за аргон (няколко пъти по - скъп), който бил разположен успоредно на тръбопровода със сгъстен въздух. Откриването на тази утечка е станало от 10 м разстояние.

При рутинна проверка на нов хидравличен телескоп били проверени при пълно натоварване трите по - малки цилиндъра без "ШПИОНИН 101" да може да открие нещо. При проверката обаче на четвъртото, най - голямо бутало се установило, че повърхностната финишна гладкост не отговаря на нормите.

Какво ще открие "ШПИОНИН 101" във Вашият завод ?

Технически параметри:

-Размери на уреда : 32 х 32 х 234 мм, тегло : 320 гр.

-Честота ( приемане ) : 40 kHz +/- , приблизително 1 kHz .

-Чувствителност: Газова утечка през отвор с диаметър 0.1 мм при 35 кРа може да бъде открита на разстояние от 15 м при използване на концентратор.

-Енергия: 9 - волтова блокова батерия, стига за приблизително 25 часа експлоатация.

-Слушалки : обезшумяване до 24 dB. Може да се използват при носене на предпазна каска.

Ултразвуков генератор 2000

-Размери : 32х32х115 мм

-Честота : 40 kHz ( може да се чува с ултразвуковият "ШПИОНИН 101" при 400 Hz )

-Сила на сигнала : Може да се чува на открито на разстояние от 33 метра. За да се провери плътността на затворено пространство (резервоар, тяло на самолет, фабрика за чипове и т.н.) се говори за размерите на катедрала.

-Енергия : 9 - волтова блокова батерия, достатъчна за 130 часа експлоатация. При монтаж на акустична сонда може да се осъществи и " впръскване " на ултразвук.

АКО И ВИЕ ЖЕЛАЕТЕ ДА РЕАЛИЗИРАТЕ ИКОНОМИЯ В РАЗМЕР НА ХИЛЯДИ ЛЕВОВЕ, ПОКАНЕТЕ НИ, НИЕ ЩЕ ВИ ПРЕДСТАВИМ И ОБУЧИМ В РАМКИТЕ НА ЕДИН ЧАС.


С SX6000 на QMI се движите с най-малко триене!