Тайната на иновативната съставка PFTE-тежък

Имало едно време….

През 80-те години  работните групи на Уилис и Хийтуоул осъзнават предимствата на приложната химия, които да комбинират с натрупания собствен опит, за да отговорят на предизвикателствата и нуждите на индустриалния пазар. Именно тогава QMI започва да прилага последните си научни постижения в съответните технологии, за да създаде индустриалната серия от продукти SX6000, базирани на PTFE с висока плътност, за третиране на хидравлични системи, компресори, помпи и процесорни системи; генератори, реактори и разпределителни системи; товароподемни и конвейрни съоръжения; преработвателни съоръжения, клапи и контролни уредби; мониторни системи, съоръжения за отлагане на обработено ядрено гориво, лагери и лагерни възли и в автомобилната индустрия. В началото търговската марка била кръстена NOVO Slick 2000, но с течение на времето, натрупаните тестове и обратна връзка, технологията и съставът на продуктите се подобрил, което наложило и промяна на наименованието към SX6000 – формулата. Крайният резултат от приложението на QMI-продуктите е, че триещите се повърхности всъщност се хлъзгат, т.е. „PTFE-тежък“ смоли взаимодейства само „PTFE-тежък“ смоли и разбира се между тях маслото – трибология. Фактите говорят сами – в книгата на Гинес –  PTFE е записано като най-хлъзгавото вещество, сравнимо с триенето на мокър лед върху мокър лед.

Тайната на успеха на SX6000

Продуктите на QMI SX6000, базирани на PTFE-т с висока плътност, са сложна комбинация, представляваща смес от отрицателно заредени PTFE-т частици, миксирани с повишаващи суспендирането, почистващи и свързващи агенти, както и някои други специални агенти. Експертите на QMI избират именно тази формула, тъй като веригата на молекулите е права и с висока плътност. Множество тестове доказват, че PTFE-т има следните уникални свойства: издържа на триене, температура, химични или механични въздействия, а също и на електрични натоварвания. По същото време Космическата програма на НАСА прилага PTFE на много места, включително и в програмата за космически совалки – Аполо.

PTFE-т се прилага и при вертикално излитане и приземяване, катапулти, хеликоптери и други типове въздушни машини. Тези приложения включват и изтласкващи кръгове, сухи лагери и изолатори за проводници и компютри. Тежката индустрия започва да използва PTFE-т за третиране и поддръжка на всички машини – от тежките до леките, за наземна техника, снегорини компресори, турбодетандри, хидравлика, редуктори, транспорт и други. 

Независимо от сложния състав, употребата на продукта е много проста. SX6000 замества 20% от обема на основното масло при поредна смяна. При по-големи обеми количеството за третиране на машини и съоръжения се изчислява по скалата от 1:5 до 1:15. По време на работа мазилната система разнася PTFE-T по всички триещи се повърхности. Порите на триещите се повърхнини се почистват, благодарение на съдържащите се в препарата почистващи агенти, след което повърхностно активните вещества, които имат афинитет към металната повърхност, извличат PTFE-т частиците от маслото и го отлагат в микроскопичните пори на метала. Когато триещите се повърхности се загреят PTFE-т смолите ускорено се разширяват. Това разширение, комбинирано с налягане и специалните свързващи компоненти, образуват изключително устойчив защитен слой от PTFE-т върху всички триещи се метал върху метал повърхности при температура не повече  от 38°С.

  1. Триене без PTFE – т (метал – метал)
  2. Частично покриване с PTFE – тежък
  3. Пълно покритие – триене PTFE – Tежък в PTFE – Tежък

Въпросът се свежда до коефициента на триене

Съществуват множество продукти, за които се твърди, че създават слой, подобен на този PTFE-тежък върху триещите повърхнини, за да се намали износването и увеличи мощността. Така например MoS2 и графитът са добре известни от почти едно столетие. От 1977 г. съществуват продукти с действащото вещество „PTFE с ниска плътност“, а от 1989г. Започват да се предлагат и продукти с „PTFE с висока плътност“. От приблизително 15-20 години се предлагат продукти „Nano“ и „керамика”. Зад тези модерни думи често се крият MoS2 и графит. Ако се касае наистина до продукти, които (поне за известно време) създават някакъв слой, същите ще доведат до намаляване на износването и на изразходваната енергия.

Затова е от значение да се знаят коефициентите на триене на различните материали

MoS2  –   0,20
Grafit –    0,20
„Nano“ > 0,21
„Керамика“ > 0,21
PTFE с ниска плътност – 0,04
PTFE с висока плътност – 0,02 (SX6000)

От значение е устойчивостта на слоя. Продукти с PTFE с ниска плътност (като напр.тефлон) са неоспоримо сертифицирани да намаляват износването с 40 – 44 %. В същия тест, обаче, серията SX6000 (с PTFE с висока плътност) постига намаляване на износването до 88%. 

Днес много от производителите на двигатели използват PTFE, за да намалят триенето в тях – ТОЙОТА, МАЗДА, ДЖЕНЕРЪЛ МОТОРС, КЪМИНС, КАТЪРПИЛАР. SX6000 на QMI ви предлага най-ефективна технология за поддръжка и превенция, която може да се намери днес. QMI притежава осигуровки за отговорността при използването на всеки един от продуктите й. QMI е разработила такава серия от добавки, съдържащи PTFE-смола за триене, която отговаря и надминава стандартите за гаранции, изисквани от производителите.

Продуктите на QMI се използват в над 135 страни и в България от 1993 г. Почти всяка голяма компания, използваща QMI, прави собствени тестове, данните от които потвърждават нашите твърдения.