История на QMI

Историята на QMI започва още през 80-те години, когато работните групи на Уилис и Хийтуоул се срещат и решават да комбинират предимствата на приложната химия, натрупаният собствен опит и амбицията да отговорят на предизвикателствата на индустриалния пазар, в създаването на производствена компамия под името Квантум Маркетинг Инкорпорейтид. Така се ражда индустриалната серия от продукти на QMI – SX6000, базирана на тефлоновия елемент PTFE-тежък за третиране на хидравлични системи, компресори, помпи и процесорни системи; генератори, реактори и разпределителни системи; товароподемни и конвейрни съоръжения; преработвателни съоръжения, клапи и контролни уредби; мониторни системи, съоръжения за отлагане на обработено ядрено гориво, лагери и лагерни възли и в автомобилната индустрия.

Те разработват като главна съставка именно PTFE-тежък заради уникалните му свойства – той е най-хлъзгавото вещество, сравнимо с триенето на мокър лед върху мокър лед; притежава изключителна издържливост на триете, температура, химични или механични въздействия, голяма устройчивост на електрични натоварвания, голяма адхезия и кохезия и много голяма плътност – права верига на PTFE-тежък. 

Революционните продукти от серия SX6000 бързо доказват ефективността си при поддръжката, защитата и удължаването на живота на всички видове двигатели, скоростни кутии, диференциали, хидравлични и производствени системи, тежки машини, кораби и индустриални съоръжения. Повече от 30год. QMI e най-големият доставчик на съдържащи PTFE-T продукти за промишлеността. С добавките SX6000 са третирани голяма част от машинните паркове на Катарпилар, прилагат се в големи атомни централи и стоманолеярни заводи в Китай, помагат за запазване на корабите в Норвегия, широко се използват в автомобилната индустрия в Япония. През годините много индустрии, включително Катерпилар, Къминс, Детройт, Мак, Дженерал Моторс, Крайслер, Форд, АМС, Волво, Мерцедес Бенц, Дауц, Мазда, Тойота и др. са се убедили в качеството на иновативните  продуктите от серия SX6000, извършвайки множество вътрешни тестове и рапорти, които доказват икономическата ефективност и ползи от третирането с тях.

Множеството тестове и изпитания, през които са преминали продуктите SX6000 по пътя за доказване на своята ефективност и резултатът винаги е един и същ – намалени разходи по поддръжка, многократна възвръщаемост на вложените средства – от 1:4 до 1:20.

Към момента се използват  в 155 държави. В България съществуват от 1993 година под името Кю Ем Ай България ООД, а от 2020 година собственикът Richard Chambers прехвърли производството на SX6000 директно на QMI-България ООД.